Open menu+

Bevelander Cultuurdag van Zondag 8 oktober 2017

Bevelander Cultuurdag van Zondag 8 oktober 2017

Voorzitter van ‘De bevelander Muzikanten’, Piet Schrijver, heette iedereen welkom mede namens het bestuur van de ‘Bevelander Fanclub Club’ (BFC) en de ‘Bevelanders’ die bewuste zondagmiddag in ‘Herberg De Hoeve’. Het betrof de 37e versie van de Bevelander Jaarfeesten, inmiddels omgedoopt tot ‘Bevelander Cultuurdag’, die die middag gevierd werd in Oktoberfest-sfeer m.m.v. Egerländer Orkest ‘De Leemkuulers’ uit Bemmel.

Dit orkest had de week ervoor een heel fraai Jaarconcert gegeven in De Kolk in Haalderen en ze zouden een groot gedeelte van dat programma die middag ook brengen. Schrijver memoreerde dat het dit jaar het 30-jarig bestaan was van de BFC. Alle aanwezigen lieten zich het gratis kopje koffie die middag goed smaken. De BFC had dit jaar nogal wat onkosten gemaakt met het nieuwe tenue en een wervelende Nieuwjaarsbijeenkomst samen met Schip Ahoy uit Angeren. Tijdens dat feest had men kunnen genieten van een grandioze brunch.

Ook waren de BFC leden tijdens de zomer getrakteerd op een mooie fietstocht met daarna een uitstekend koud en warm buffet in Gasterij ‘De Gulle Goedzak’.

Vorig jaar zijn er over het hele jubileumjaar vijf feesten gegeven in het kader van het 45 jarig bestaan. Alle feesten werden prima bezocht op de vijf verschillende locaties. Wat er toen uitsprong was het feest rond het ‘Häöje op ’n Stökske’ rond de Paastijd! Het optreden van Dick van Altena in Zalencentrum ‘De Buitenpoort’, samen met de ‘Bevelanders’, was eveneens verrassend geslaagd.

Feestelijk programma

Bevelanders begonnen rond 14.00 uur met spelen van een eerste deel, waarna de ‘Leemkuulers’ hun eerste optreden voor hun rekening gingen nemen.

De ‘Leemkuulers’ werden door de voorzitter als volgt aangekondigd.

Onder de naam ‘Egerländer Orkest De Leemkuulers’ werd 25 juni 1993 deze groep opgericht met als vestigingsplaats Bemmel. De leden komen op dit moment uit een wijde omgeving zoals: Duiven: 6, Bemmel: 5, Oosterbeek: 3, Angeren: 2 en 1 lid uit Gendt, Ede, Haalderen, Driel, Andelst, Nijmegen, Herveld en Huissen.

Zij maken Böhmische zowel als Tsjechische muziek. Op dit moment bestaat de kapel uit 25 leden inclusief een zangduo. Zij treden veel in de omgeving op, maar ook in plaatsen zoals in Austerlitz (U) en de stad Utrecht zelf. Dit jaar zijn de dames voor het eerst in Dirndl jurken te zien en dat geeft een heel mooie uitstraling. Afgelopen september zijn zij eerste geworden op het festival in Austerlitz. De jury roemde het samenspel en enthousiasme van de kapel. Volgend jaar organiseren zij voor de vijfde keer het Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de zondag van de vierdaagse. Komend jaar bestaat de kapel 25 jaar als zelfstandige vereniging. In dat jubileumjaar zult u nog veel van hen horen. In januari wordt een nieuwe CD gepresenteerd. In maart geven zij een Brunchconcert in zalencentrum de Kolk te Haalderen.

Schrijver’s eerste persoonlijke kennismaking met de Leemkuulers was tijdens een Blaaskapellen-concours in sporthal De Brink in Huissen. Georganiseerd door ‘De Stripkes’ uit Huissen ergens eind jaren ’90. Ze maakten toen best indruk, voor een orkest die de Egerländers goed speelde en dat zo dicht in de buurt. Anton Wubbels uit Huissen, die ook gespeeld had bij de ‘Stromenlandkapel’ in Wychen, had hem gevraagd om de Leemkuulers te komen versterken. En zo is het begonnen ca. 20 jaar geleden!

‘Wie wil er nou niet bij zo’n mooie club spelen, tenminste als je van deze muziek houdt!’, aldus Schrijver.

De sfeer zat er al goed in op het moment dat deze Bemmelse kapel startte met de mooiste egerländers, die perfect werden uitgevoerd. Vooral het egerländer minnend publiek genoot met volle teugen.

Cultuurprijs

Rond de klok van 16.00 uur werd door Wethouder, Theo Jansen, de Cultuurprijs uitgereikt.

Als symbool van deze prijs krijgt de winnaar een oorkonde en een mooi nieuw ontwerp van de eerdere sculptuur die ooit gemaakt is. Twee Huissense kunstenaars t.w. Jan van Krieken en wijlen Piet Taal zijn de ontwerpers van het huidige kunstwerk dat vervolgens prachtig uitgefreesd is door het bedrijf van Frank Jeurissen. De oorspronkelijke afbeelding van de zwaan is nog steeds daarin te onderscheiden. Naast een oorkonde en dit kunstwerk, wordt een tegel aangeboden voor de Walk-of-Fame die straks ingelegd gaat worden in een van de centrumstraten van Huissen.

Theo Jansen maakte melding van een waarderingsprijs die de blaaskapel in 1981 heeft ingesteld en die toegekend wordt aan een persoon of groep van personen die zich inzet voor behoud van, of nieuwe impulsen geeft aan, het culturele leven in Huissen. Een prachtig initiatief dat het gemeente-bestuur zeer weet te waarderen. Hij wist zeker dat de winnaar veel waardering oogst bij de jongeren onder ons, maar ook bij de oudere cultuurliefhebber is er volgens hem respect.

Voordat men naar buiten trad, is er veel water door de Rijn gevloeid. Kan het wel, durft men het aan, is het idee wel goed? Allemaal vragen die eerst leidden tot uitstel, echter nimmer tot afstel.

Immers, men geloofde in het concept en na jaren van voorbereiding was er eindelijk het besef om het te gaan doen met mensen die elkaar versterkten en aanvulden.

Hij roemde de kracht van deze groep van mensen die het voor elkaar hebben gekregen om het kleinste en gezelligste festival van Nederland te organiseren, waar plaats is voor Stand up Comedy, singer-songwriters en jeugdige rockbands. Een festival dat zijn houdbaarheid heeft aangetoond en waar duurzaamheid en recycling onlosmakelijk mee zijn verbonden.

Hij gaf vervolgens aan dat hij het had over het bestuur en medewerkers van Rockfestival “Under the Milky Way” en de cultuurprijs 2017 dan ook terecht naar deze organisatie ging.

De ‘Bevelanders’ bedankten vervolgens Theo Janssen voor de bereidheid om deze cultuurprijs namens hen uit te reiken. De voorzitter gaf hem daarvoor een kleine attentie mee.

Felicitaties

Natuurlijk feliciteerden de ‘Bevelanders’ de cultuurprijswinnaars van harte met de CP 2017. De Bevelanders waren unaniem van mening dat zij deze prijs behoorden te krijgen.

Men heeft een geweldige prestatie geleverd met het organiseren van het kleinste en gezelligste Rockfestival van Nederland met heel veel medewerkers/vrijwilligers. ‘UTMW wil graag de groene keuzes maken als het gaat om de ecologische voetafdruk en het doen inspireren van festivalgangers om duurzaam te feesten’, zoals dat zo mooi in het persbericht vermeld stond. ‘Ook de oproep aan kinderen om hun ouders mee te nemen, werkte’, heb ik persoonlijk mogen ervaren, want twee van mijn eigen kinderen appte naar hun moeder: ‘Ma er is nog plek’ en ja hoor, ma ging naar het festival en heeft daar nog menig uurtje genoten van het gebodene. Ook ’s middags hadden er al een aantal kleinkinderen de feestelijkheden meegemaakt!’ Volgens Schrijver waren zij er duidelijk in geslaagd om Huissen op een bijzondere wijze op de kaart te zetten, waarvoor dank en waardering.

De voorzitter gaf daarna iedereen, die dat wenste, de gelegenheid om de cultuurprijswinnaars-winnaars te feliciteren. Ondertussen speelden de ‘Bevelanders’ een paar feestelijke nummers.

Voorzitter van de kersverse cultuurprijswinnaars, Frits Reijmers, bedankte de ‘Bevelanders’ voor de uitverkiezing en gaf te kennen dat de prijs een goede stimulans was om op de ingeslagen weg door te gaan. Men was verrast deze prijs in ontvangst te mogen nemen. De hele zaal kwam het gezelschap van harte feliciteren.

Afsluiting

De ‘Leemkuulers’ begonnen vervolgens aan hun tweede optreden, die wat losser werd gebracht door o.a. het bespelen van de alphoorn door dirigent Henry Meijer, de Löffelpolka gebracht door Ronald Dikker en een Rosamunde versie met een zevental trombones. Veel nummers klonken de aanwezigen ook heel bekend in de oren.

De ‘Leemkuulers’ sloten samen met de ‘Bevelanders’ met een drietal nummers af, waarbij op het eind een door de ‘Bevelanders’ gemaakte tekst uit volle borst door alle blazers werd meegezongen. Het hoogtepunt van dit gezamenlijk optreden betrof het fraaie lied ‘Böhmischer Traum’ met een geweldig slot. Tenslotte werd ‘Bis bald auf Wiedersehn’ als afsluiter door de beide kapellen uitbundig gespeeld en gezongen.

De ‘Bevelanders’ gingen daarna gezellig nog een klein uurtje door, waarna de aanwezigen tevreden huiswaarts keerden.