Open menu+

Winnaar Cultuurprijs 2021 en overdracht naar de Stichting ‘Vrienden van Huissen’

Zondag 10 oktober 2021 is in Café Het Moment te Huissen, in het bijzijn van veel belangstellenden, aan Stichting Bongerd de Zilverkamp de Cultuurprijs 2021 toegekend.
 
** Stichting Bongerd De Zilverkamp winnaar Cultuurprijs 2021**
 
De sculptuur met oorkonde en koperen straattegel werd door burgemeester mevrouw Nelly Kalfs overhandigd aan de voorzitter van de stichting Bongerd, de heer Eddy Berendsen.
De reden dat deze stichting de cultuurprijs ontving is vanwege hun jarenlange inzet – al 25 jaar – voor behoud van deze prachtige kersenboomgaard. De boomgaard dateert uit 1948 en is beeldbepalend vanwege zijn unieke kersenhoogstambomen. Er werd jaren geleden een oogstrelende meidoornhaag aangeplant en begin 2009 zag ook een aantal appelbomen het licht. Dat zorgt voor meer biodiversiteit. Voor wie het niet weet: de kersenboomgaard ligt aan het Jan van Janbaospad achter de Korte Loostraat en vormt het begin van woonwijk De Zilverkamp.
Het was voor de 38ste – en tevens laatste – keer dat de Cultuurprijs namens de Blaaskapel De Bevelanders is uitgereikt. De kapel heeft zelf besloten hiertoe te moeten overgaan, omdat de kapel van mening is dat de uiting van de waardering anders moet.
 
** Stichting Vrienden van Huissen nemen Cultuurprijs over**
 
Wethouder Theo Janssen heeft tijdens het jubileumconcert van blaaskapel De Bevelander Muzikanten – met instemming van de blaaskapel – de Bevelander Cultuurprijs officieel overgedragen aan de Stichting Vrienden van Huissen.
De Bevelanders zien de Vrienden van Huissen als een waardig opvolger omdat de stichting oog heeft voor de Huissense cultuur en die dicht bij het gedachtegoed van de blaaskapel zelf staat.
De overdracht staat duidelijk beschreven in een document dat door de wethouder aan de voorzitter van Stichting Vrienden van Huissen – Frank Jeurissen – werd overhandigd.
Hiermee komt een einde aan het initiatief dat de blaaskapel in 1981 heeft genomen door ieder jaar een cultuurprijs uit te reiken. Het is een waarderingsprijs die wordt toegekend aan een persoon of groep die zich inzet voor behoud van, of nieuwe impulsen geeft aan, het culturele leven in Huissen. Alleen in 2011 – toen het kunstwerk op de rotonde werd geschonken – en in 2020 – vanwege Corona – is de prijs niet uitgereikt.
Van elke winnaar – in totaal 38 – ligt een koperen straattegel in de straten van het centrum van Huissen.
De voorzitter van de Stichting Vrienden van Huissen zei zeer vereerd te zijn en beloofde dat de Stichting de komende jaren op hun eigen wijze invulling zullen geven aan de Cultuurprijs.